fredag 11 september 2009

Gästbloggare med bi-syssla


Vi har den stora glädjen att välkomna Sofia Engvall som gästbloggare!
.
Gott nytt bi-år!
.
Honungen har tappats på burk, köket sanerats, vax smälts och bin försetts med sockerlösning att äta under vintern. Visst låter det som att biodlarnas verksamhet borde ligga nere nu?

Det nya bi-året inleds på hösten med kampen mot varroakvalstret: ramar med yngel (bi-barn) avlägsnas från samhället, som även behandlas med olika organiska syror. Utan åtgärder mot varroakvalstret kommer det bland annat att kläckas missbildade bin och till sist går bisamhället under.

Under tiden som den moderna svenska vintern varar återstår att grubbla över årets begångna misstag, avstyra hungriga talgoxar från godisautomaten (bikupan), snickra och reparera samt vara uppmärksam på vädret.

Att börja odla bin är inte helt olikt att bli förälder. Om man ber om hjälp kan de flesta erfarna odlare presentera minst två olika lösningar på ett specifikt problem.

Efter en kort säsong som biodlare (började i juli med två halva samhällen) har vi skördat cirka 8 kilo honung, fått känna på en och annan gadd, erfarit externa irritationsmoment (bin gillar inte lukten av bigift, väderomslag, att bli regnade på eller att få kupan uppbruten när det är kallt ute) och insett hur lite man faktiskt behöver använda rökpusten. I vår ska vi lära oss att tygla svärmlust.
.............................................................................
Vi tackar vår gästbloggare Sofia för denna inblick i bivärlden, som är helt ny för mig. Fantastiskt roligt att träffa Sofia som brinner för sina bisamhällen. Hon kommer att återkomma till oss på Prat & Mat när bina vaknar till efter vintervila med en hel serie blogginlägg så vi får följa det spännande biodlarlivet! Sofias egen blogg heter (såklart :) Bisysslan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar