måndag 12 december 2011

Koka kanelkaramell

Så fort jag ser att Arla har kommit ut med en ny receptbroschyr så plockar jag med en hem. Den senaste heter Vintermat med tradition. Där hittade jag ett godisrecept på Ingefärskaramell med valnötter som jag tyckte verkade smaskigt.
Jag gjorde om det lite eftersom jag gillar kanel i godis och bytte ut nötterna för valnötter kan vara lite beska. Första gången kokte jag kanelkaramellen med hasselnötter blandade med mandlar och andra gången med jordnötter med andra blandade nötter.

Recept:

2 dl nötter
100 gram smör
3/4 dl ljus sirap
½ dl strösocker
2 tsk kanel eller ingefära

Gör såhär: Rosta nötterna i en torr stekpanna. Passa noga för först händer inget, sedan händer inget, därefter händer inget. Sedan pang, så är de brända. Om man inte passar pannan vill säga, tar det lugnt och rör.
När de är fint rostade, ta av de rostade nötterna och lägg dem på en tallrik sålänge.

Smält smöret i stekpannan och blanda i sirap, socker och kanel. Bubbelkoka på medelvärme i cirka 5 minuter. Ju längre smeten kokar dest hårdare blir karamellen. Droppa en liten klick smet i ett glas kallt vatten. Då kallnar smeten snabbt och du kan få ett hum om hur hård eller mjuk karamellen blir när den är klar.

Blanda i nötterna och röra om. Häll upp på bakplåtspapper i en form eller på en bakplåt. Det måste vara i material som tål hög värme för karamellsmeten är mycket varm. Inget för små barn att handskas med.


Låt kallna och skär i bitar. Njut! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar