söndag 18 januari 2009

Om matdebatter

När vi äter mat så är det mycket mer än smak, energi och näring som vi stoppar i oss. Bland annat ingår olika ämnen som vi inte alltid är medvetna om. Redan på 80talet då jag gick Konsumtionslinjen på gymnasiet diskuterade och räknade vi näringsinnehåll i råvaror och maträtter. Vi lärde oss att läsa på förpackningarna för att se vad som ingick i vilka proportioner. Det var ibland skrämmande läsning, för vi hade en viss kunskap om exempelvis skillnaden i hälsopåverkan mellan olika fetter. Under livet äter vi cirka 50 ton mat, så det är klart att maten påverkar hur vi mår. Goda källor till seriös kunskap är Livsmedelsverket och Konsumentverket. På 80talet debatterades i media mest om det vita giftet som innefattade vitt mjöl, vitt socker och salt. Fibrer stod på agendan och mycket grönsaker.

Nu har boken Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson sålt i över 100 000 exemplar och TV-program om skolmatens kvalitet har satt igång debatten igen. Mats-Eric driver sidan Matfusk där matkvalitet står i fokus. I julas fick Janne boken i julklapp av Linda och han rapporterar till mig om matfusket lite då och då. I bloggen har vi en lista äver kritiska röster om modern mat. Vilket vi har fått positiv feedback på. Titta gärna där och lär mer. Då blir det lättare att välja. :-)

Bookmark and Share

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar